Da li znate koji veliki autori su stvarali istoriju Radio Beograda? Svojim glasovima su obeležili eru
Radio Beograd, Foto: Beograd.rs

RADIO BEOGRAD

Da li znate koji veliki autori su stvarali istoriju Radio Beograda? Svojim glasovima su obeležili eru

Ove ličnosti učestvovale su u stvaranju kvalitetnog programa, a pojedine emisije koje su oni kreirali emituju se decenijama

Objavljeno:

Najstariji elektronski medij na Balkanu ove godine proslavlja vek postojanja, a njegov program tokom ovih sto godina kreirale su znamenite ličnosti.

Radio Beograd
foto: Beograd.rs

Stanislav Vinaver, Jelena Bilbija, Henrik Fingerhut, Veljko Petrović, Duško Radović, Dragan Lukić, Nikola Karaklajić i Milovan Ilić – Minimaks samo su neki od ljudi koji su obeležili program Radio Beograda i njegove čuvene emisije.

„Galerija likova koji su prošli kroz studija, prostorije i kancelarije Radio Beograda je zaista nemerljiva. Njih ima mnogo više od 100. Počev od Stanislava Vinavera koji je osnovao biblioteku Radio Beograda, Jelene Bilbije čuvene spikerke i književnice koja je izgovorila prve reči: „ovde Radio Beograd“, preko Henrika Fingerhuta, spikera koji su godinama bojili etar, pa do Veljka Petrovića koji je bio programski direktor Radio Beograda”, kaže Ranko Stojilović iz Deska kulture Radio Beograda.

Cela izjava Ranka Stojilovića iz Deska kulture Radio Beograda nalazi se u videu ispod.

Ove ličnosti učestvovale su u stvaranju kvalitetnog programa, a pojedine emisije koje su oni kreirali emituju se decenijama.

Radio Beograd
foto: Beograd.rs

Povodom jubileja Radio Beograda, „Pošta Srbije” objavila je poštanske marke sa motivima zgrade smeštene u Hilandarskoj 2.

Pesnik Duško Radović uveo je na Radio Beograd jedan je od najpoznatijih serijala „Dobro jutro deco”, koji se emituje od 1955. godine. Ova petominutna emisija je na programu Radio Beograda 1 svakog dana u 07.05 časova.

Radio Beograd
foto: Beograd.rs

Uredik Dečjeg programa Radio Beograda u periodu od 1964. do 1990. godine bio je i pesnik Dragan Lukić, a ime poznate spikerke Jelene Bilbije se takođe vezuje za Radio Beograd, jer je upravo ona 1929. godine najavila svečani početak redovnog emitovanja njegovog programa.

„Novosti dana” su najpopularnija radijska informativna emisija na našim prostorima koja se decenijama unazad emituje na Radio Beogradu 1. Emisija traje 30 minuta i za to vreme publika se može informisati o događajima iz svih društvenih sfera.

Jedna od zvezda Radio Beograda u periodu nakon Drugog svetskog rata bio je i Nikola Karaklajić. On je bio muzički urednik Radio Beograda i voditelj emisije „Veče uz radio”, kao i emisija „Muzički automat” i „Sastanak u devet i pet”.

Radio Beograd
foto: Beograd.rs

Novinara Milovana Ilića je proslavila emisija „Minimaks” koja se emitovala na Radio Beogradu sedamdesetih godina prošlog veka. Čuvene su i njegove radio emisije „Sutra je petak” i „Tačno u podne”, poznate kao „Tup-tup”.

Radio Beograd
foto: Beograd.rs

Na Radio Beogradu 2 dugu tradiciju postojanja ima muzička emisija „Klasiku molim” koja se emituje od 1987. godine.

U sto godina uspešnog rada Radio Beograda utkane su kultne emisije iz različitih oblasti, a zahvaljujući kreativnosti i predanosti njihovih autora, njegov program pamte generacije slušalaca.

Bonus video:

00:57

DA NEMAM RUKU, RADIO BIH NOGAMA! Milanče Radosavljević za Kurir TV: Imam 24 godine staža, a penzija mi je ODLIČNA

(Espreso / gradonacelnik.beograd.rs/ Prenela: A.P)


Uz Espreso aplikaciju nijedna druga vam neće trebati. Instalirajte i proverite zašto!
counterImg

Espreso.co.rs


Mondo inc.